Att öppna restaurang – så mycket kostar det!

Du kan tjäna mycket pengar på att öppna restaurang, men vad kostar det egentligen att öppna en restaurang? Det tar vi reda på i den här artikeln, där vi i slutet även ger dig råd gällande passande finansieringsalternativ.

Alla kostnader för att öppna egen restaurang

 

1. Hyreskostnad och/eller lånekostnad

Det är förstås dyrare att hyra och finansiera en restaurang i Stockholm innerstad jämfört med Smygehuk. Som tumregel behöver du lägga mellan 20 000 och 120 000 kronor per månad i hyres- och/eller lånekostnad. Notera även att du måste betala en handpenning på minst 15 % om du köper den byggnad du ska ha din restaurang i.

 

2. Försäkringar

Alla större restauranger bör ha en ansvarsförsäkring som oftast kostar från 1 500 kronor per år. Om försäkringen även ska täcka inventarier som spisar och grillar landar kostnaden på mellan cirka 3 000 och 5 000 kronor årligen.

 

3. Renoverings- eller omställningskostnad

Det kostar i regel mellan cirka 100 000 och 500 000 kronor att renovera en restauranglokal. Om någon har drivit en restaurang i lokalen tidigare blir renoveringskostnaden ganska liten, men om du exempelvis gör om en affärslokal till en restaurang kan omställningskostnaden och renoveringen ligga på miljonbelopp.

Notera även att handikappanpassning kostar pengar, och är en kostnadspost som ska inkluderas under denna rubrik.

 

4. Köksutrustning

Köksutrustning för en nyöppnad restaurang kostar i regel mellan 50 000 och 500 000 kronor. Det är en bra idé att handla begagnad köksutrustning, som spisar och kylskåp på onlinemarknadsplatser likt Blocket.se för att spara pengar.

 

Läs mer: Vad är ett kreditkort för mat, eller matkort?

 

5. Möbler och porslin

Bord, stolar, tallrikar och bestick kostar i regel mellan 20 000 och 100 000 kronor. Även här kan du spara pengar på att köpa begagnat.

 

6. Lönekostnader

Om du har 4 heltidsanställda i restaurangen kostar det omkring 1,6 miljoner per år. Detta i form av lön och skatter samt avgifter likt arbetsgivaravgift och särskild löneskatt.

 

7. El- vatten- och internetkostnader

En normal kostnad för internetabonnemang, vatten och el ligger på omkring 80 000 kronor per år för en normalstor restaurang.

 

Läs mer: Perfekta exempel på kinarestauranger i Karlskrona

 

8. Marknadsföringskostnader för att öppna en restaurang

Det är gratis att marknadsföra sig genom att skapa ett företagskonto på sociala medier likt Facebook, men övriga marknadsföringsåtgärder som tv-, internet- och tidningsreklam är mer kostsam.

 

Så kan du finansiera öppnandet av en restaurang

 

1. Snabblån (ränta på cirka 35 %)

Det är en dålig idé att finansiera sin restaurang med ett snabblån. Om du inte kan betala en faktura som riskerar att hamna hos inkasso är det försvarbart att ta ett SMS-lån, men för att bekosta en restaurang ska du använda dig av ett annat lånealternativ.

 

2. Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)

Privatlån är en flexibel lånetyp som är relativt billig, och har en snittränta på cirka 7,5 %. Du kan i regel ta ett privatlån på upp till 600 000 kronor, så det är fullt möjligt att finansiera en restaurang med ett privatlån. Notera att du inte behöver pantsätta din restaurang för att ta ett privatlån, vilket ska ses som en stor fördel.

Läs gärna mer om lån utan säkerhet (privatlån) via den här länken.

 

3. Fastighetslån (ränta på cirka 1,75 %)

Fastighetslån har i regel en snittränta på cirka 1,75 %, vilket medför att denna lånetyp är billigast när det kommer till att öppna restaurang. Men notera att du måste betala en handpenning på minst 15 %, samt att du måste amortera enligt de regler som Finansinspektionen berättar mer om i den här artikeln.

Det faktum att du måste pantsätta din restaurang när du tar ett fastighetslån medför att banken har rätt att sälja din restaurang för att täcka sina kostnader, om du inte har råd att betala dina låneavgifter och amorteringar.