Ett matkort är ett kreditkort som ges ut i samarbete med en matvarukedja, såsom ICA eller COOP. Du har möjlighet att få ta del av bonus, rabatter samt försäkringar, och det är mest fördelaktigt att teckna sig för ett matkort som tillhör den matkedja vari du handlar hos mest frekvent.
5 anledningar att skaffa ett matkort?
- Bonus på samtliga inköp i butikskedjan: Du får ta del av ett fast bonusbelopp som vanligtvis ligger på från 0,5 till 5,5 %.
- Du behöver inte längre ett förmånskort: När du handlar med ett matkort behöver du inte längre föra in eller blippa med två kort; det vill säga ditt matkonto-kort samt ditt bankkort. Att dra sitt kreditkort för mat är fullt tillräckligt för att få bonus.
- Försäkringar inkluderas: Såsom bland annat allriskförsäkring för hemelektronik, reseförsäkring samt leveransförsäkring.
- Gratis kontantuttag via kassan: Det är alltid gratis att ta ut pengar i kassan, så även smart då ett flertal kreditkortsutfärdare tillämpar en uttagsavgift på cirka 30 kronor vid bankomatuttag.
- Rabatter i och utanför butikskedjan: Du får ta del av rabatterade varor i butiken, så även rabatterade produkter hos matkedjans samarbetspartners.
Vem ska skaffa ett matkort?
Om du ofta handlar i samma matvarukedja samt har höga månatliga kostnader för mat representerar du urtypen för en person som bör skaffa ett matkort. Det är även vanligt att barnfamiljer väljer att skaffa ett kreditkort för mat, då utgifterna för mat och i förlängningen besparingarna med matkortet är särskilt höga.
2 bra matkort
1. COOP Mer Mastercard
COOP Mer Mastercard kostar 295 kr årligen, och ger dig en bonus på mellan 0,5 och 5,5 %. Maxkrediten ligger på 150 000 kr, och årsräntan är 15,95 %. Ett flertal försäkringar inkluderas utan kostnad, likt en reseförsäkring.
Som du snart blir varse om nedan erbjuder COOP en bonustrappa, vari du får procentuellt fler poäng såvida du handlar för en större summa pengar månatligen.
COOP:s matkort: Bonustrappan
- Du handlar inte på Coop: Din bonus är 0,5 poäng per krona.
- Du handlar för 0 till 1 000 kronor i månaden hos Coop: Din bonus är 1 poäng per krona.
- Du handlar för 1 001 till 2 000 kronor i månaden hos Coop: Din bonus är 1,5 poäng per krona.
- Du handlar för 2 001 till 3 000 kronor i månaden hos Coop: Din bonus är 2,5 poäng per krona.
- Du handlar för 3 001 till 4 000 kronor i månaden hos Coop: Din bonus är 3,5 poäng per krona.
- Du handlar för 4 001 – 5 000 kronor i månaden hos Coop: Din bonus är 4,5 poäng per krona.
- Du handlar för över 5 001 kronor i månaden hos Coop: Din bonus är 5,5 poäng per krona.
Tips: Du får 0,5 % bonus såvida du äter på bra restauranger i Karlskrona.
2. ICA Bankkort Plus
ICA Bankkort Plus kostar 324 kr årligen, och ger dig en bonus på upp till 3,75 % hos ICA. Maxkrediten ligger på 100 000 kr, och det som särskiljer ICA:s matkort från COOP är att främst ICA:s kreditkort har en lägre årsränta på 11,2 % samt en slopad uttagsavgift.
ICA:s matkort: Bonussystemet
- 2 000 – 3 999 poäng: Du får en rabattcheck på mellan 25 och 50 kr.
- 4 000 – 5 999 poäng: Du får en rabattcheck på mellan 50 och 100 kr.
- 6 000 – 7 999 poäng: Du får en rabattcheck på mellan 75 kr och 150 kr.
- 8 000 poäng eller mer: Du får en rabattcheck på mellan 150 och 300 kr.
1 krona ger dig 1 bonuspoäng, och det högre beloppet gäller såvida du även har ett lönekonto på banken, nyttjar ICA:s banktjänster eller sparar minst 500 kr i månaden hos ICA-banken.
Vikten av ett slopat valutapåslag
Det är även viktigt att du tar hänsyn till faktorer såsom valutapåslag, som adderar en extra avgift på cirka 1,5 % såvida du handlar med utländsk valuta. Hos Kreditkort Utan Valutapåslag kan du jämföra bankkort utan valutapåslag, vilket innebär att du enkelt kan hitta ett kort som ej tar ut någon avgift för valutaväxling.
Räkneexempel: Du semestrar i Grekland i fyra veckor och spenderar 30 000 på plats. Din valutaväxlingsavgift blir i detta fall (30000*0,015) 450 kronor såvida valutaväxlingsavgiften är 1,5 %.
Denna summa är högre än årsavgiften för ett flertal kreditkortsutfärdare. Att teckna sig för ett kreditkort utan valutaväxlingspåslag är särskilt viktigt såvida du reser frekvent, så även om du ofta handlar i utländska nätbutiker såsom Amazon.com.
Det bästa matkortet för Karlskronabor
Det finns fler ICA-butiker i Karlskrona..
ICA-butiker i Karlskrona
- ICA Supermarket Jämjö
- ICA Supermarket Cityhallen
- ICA Nära Lunden
- ICA Nära Drottningskär
- ICA Nära Sturköhallen
- ICA Nära Nättran
- ICA Nära Senoren
i jämförelse med COOP-butiker.
COOP-butiker i Karlskrona
- COOP Hässlö
- COOP Rödeby
- COOP Nättraby
- COOP Hasselstad
Men i grund och botten är det ditt konsumtionsmönster som ska avgöra ditt val av matkort. Om du exempelvis föredrar ICA framför COOP är ICA:s kreditkortslösning ett bättre val och vice versa.